Tuesday, August 2, 2011
My relationship with tapioca pearls wasn't a happy one until I tried this recipe. In fact the bag of tapioca pearls was sitting in my dispensa way too long (I had only tried using them once with much less than satisfying result) and I'm more than happy I've found a perfect way to use it.
Everything matches perfectly here - tapioca pearls with coconut milk (that's probably what didn't work the first time, because I used cow milk), peaches and crunchy amaretti (almond cookies). Put together they create a really delicious dessert.
And while I'm enjoying these beauties, I'm getting ready for the second part of my summer vacation. Just a few more days...
(4 servings)
Tapioca pudding:
* 50 g small tapioca pearls
* 1 l water
* 250 ml coconut milk
* 50 ml heavy cream
* 4 TBspoons light brown sugar
* a piece of lemon zest
Caramelized Peaches
* 2 or 3 peaches or nectarines
* 4 TBspoons light brown sugar
* 2 teaspoons butter
* + 8 amaretto cookies
Bring 1 liter (4 cups) of water to a boil, pour in the tapioca pearls and cook them for 10-15 minutes or until they become transparent.
Drain them and rinse quickly under cold running water to cool.
In the meantime, mix the coconut milk, the heavy cream, the sugar and the lemon zest in a saucepan. Bring to a boil stirring until the sugar has melted.
Remove the lemon zest and add the cooked tapioca pearls. Set aside to cool completely.
Peel the peaches and cut them into small cubes.
Melt the butter in a skillet, add the sugar and the peaches. Cook the peaches stirring often until they become slightly caramelized.
Divide the peaches into 4 glasses or serving bowls.
Pour the tapioca pudding evenly over the peaches. Cover and refrigerate until well chilled.
Sprinkle the crumbled amaretti cookies on top and serve.
Tapioca è la fecola derivata da manioca, un tubero. Le perle una volta cotte diventano trasparenti e gelatinose. Potete comprarle nei negozi di alimentazione naturale (NaturaSì, per esempio)
Questa ricetta viene dal numero estivo di Cucina naturale.
Budino di tapioca con pesche caramellate e amaretti
(per 4 persone):
Budino di tapioca
* 50 g perle piccole di tapioca
* 1 l acqua
* 250 ml latte di cocco
* 50 ml panna fresca
* 4 cucchiai di zucchero di canna chiaro
* un pezzetto di scorza di limone
Pesche caramellate
* 2 o 3 pesche o nettarine
* 4 cucchiai di zucchero di canna
* 2 cucchiaini di burro
* + 8 amaretti
Portate a bollore 1 litro d'acqua e versatevi le perle di tapioca. Lasciatele cuocere per 10-15 minuti o finché diventino traslucide.
Scolatele e fatele raffreddare velocemente sotto l'acqua fredda.
Mescolate in un pentolino il latte di cocco, la panna, lo zucchero e la scorza di limone. Portate a bollore mescolando per far sciogliere lo zucchero. Togliete dal fuoco, eliminate la scorza di limone e aggiungete le perle di tapioca. Mescolate e lasciate raffreddare.
Sciogliete il burro e lo zucchero in una padella. Unite le pesche - sbucciate e tagliate a dadini. Fatele caramellare leggermente.
Distribuite le pesche in 4 bicchieri o coppette e coprite con uno strato di tapioca.
Coprite i bicchieri e lasciate raffreddare i budini in frigo fino al momento di servire.
Prima di servire sbriciolatevi 2 amaretti in ciascun bicchiere.
Puding od tapioke s karameliziranim breskvama i amarettima
(za 4 osobe)
Puding od tapioke
* 50 g sitnih perlica tapioke
* 1 lvode
* 250 ml kokosovog mlijeka
* 50 ml slatkog vrhnja (za šlag, nezaslađenog)
* 4 žlice smeđeg šećera
* komadić korice limuna
Karamelizirane breskve
* 2 ili 3 breskve ili nektarine
* 4 žlice smeđeg šećera
* 2 žličicemaslaca
* + 8 amaretta (keksića)
Stavite 1 litru vode da provrije, uspite perle tapioke i kuhajte ih 10-15 minuta dok ne postanu prozirne.
Ocijedite ih i kratko isperite hladnom vodom da se ohlade.
Dok se tapioka kuha, pomiješajte kokosovo mlijeko, slatko vrhnje, šećer i komadić korice limuna (samo žuti dio). Zagrijte do vrenja miješajući da se otopi šećer.
Izvadite koricu limuna i dodajte kuhanu tapioku. Izmiješajte i ostavite da se ohladi.
Otopite u tavi maslac s 4 žlice šećera.
Dodajte breskve - oguljene i narezane na kockice, pa pirjajte dok tekućina ne ispari i breskve se lagano karameliziraju.
Rasporedite breskve na dno 4 čaše.
Preko njih rasporedite puding od tapioke. Pokrijte čaše i ostavite u hladnjaku da se dobro ohlade.
Prije posluživanja na vrh svakog pudinga dodajte po 2 izmrvljena amaretta.
Labels: amaretti, coconut milk, dessert, peaches, tapioca
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